sobota 11. července 2015

Egyptské kanopy



Na faksimilii 1 se pod oltářem nachází čtveřice sošek. Jde o egyptské kanopy, užívané při mumifikaci a obětování (Spencer, p. 115). Každá z nádob reprezentovala jednoho ze synů egyptského boha Horuse (Shaw and Nicholson, p. 60) a reprezentovala orgán, který je nutné ze zemřelého vyjmout a zachovat pro jeho vzkříšení (Budge, p. 240).
Někteří badatelé vidí spojitost mezi 4 symbolickými zvířaty egyptských kanop a 4 zvířecími bytostmi, které se nachází v některých částech Bible. Tyto bytosti podle knihy Ezechiel a Zjevení Janova stojí pod Božím trůnem. Mormonský archeolog Hugh Nibley vyslovil tezi, že Lví sedačka v egyptském prostředí symbolizuje faraonův božský (exaltační) trůn a tudíž obsahuje stejnou symboliku, jako Jehovův trůn v Bibli. Biblický příběh o Abrahámovi obsahuje podobnou symboliku, spojenou s blízkovýchodním pojetí obětních oltářů a zvířat (THE THREE FACSIMILES FROM THE BOOK OF ABRAHAM Hugh W. Nibley (1980); Daniel C. Peterson, "News from Antiquity,Ensign (January 1994), 16).
4 zvířecí postavy pod trůnem se nachází také v Apokalypse Abrahámově (XVIII) (Michael D. Rhodes, "The Joseph Smith Hypocephalus...Twenty Years Later), apokryfu z 1.století n.l., kde je taktéž zmíněný andělský pták, sestupující k Abrahámovi (viz ptačí duch).
Jakub Sobek
(Budu rád, pokud si mě přidáte na FB a Googlu)




Žádné komentáře:

Okomentovat